Tur til den hollandske silkehønseklubs hønsedag 2013


Tværstribet vildfarvet eller
Legbarfarvet hane.

Invitationen til dagen kom en gang i maj, silkehønsklubben i Danmark blev inviteret til at besøge søster klubben i Holland, når de skulle afholde deres silkehønsdag.
Selvfølgelig snakker man om det og sige da ja uden helt at være sikker på noget, hvem skal med, hvor er det, skal det være flere dage, ja spørgsmålet kom op og vende.
Det endte med at det kun var bestyrelsen som skulle der ned. Det blev afholdt i Barnevelde, en rigtig hønse by, en hønserace er opkaldt efter byen og det kunne godt ses i byen, der var hønsefigurer alle steder af Barnevelder.
Vi havde fået mulighed for at tage dyr med og få dem bedømt og efter lidt snak frem og tilbage valgte jeg så at tage 1 hane og 2 høner i sort med skæg med og Marianne Bisbjerg valgte at tage perlegrå dværge med.


g

Gårdens gæs.


Jeg blev afhentet af Tina Ipsen ved 10 tiden og vi skulle så mødes med Marianne Bisbjerg i Kolding, kl. ca.12, der fra var der 6 timers kørsel. så det gik stærkt med at få flyttet dyr og bagage over i Mariannes bil og så var det bare der ned af.
At der var så meget vejarbejde i Tyskland var lidt svært at forudse, det var med lange køer til følge og vi kom vist lige ind i fyraftens trafikken nogle steder også, så efter 8 timer fra Kolding ankom vi til Barnevelde. Vi fik indkvarteret os, et lille hyggeligt sted, en gård uden ret meget jord til, så de lejede værelser ud, flinke folk der kunne engelsk.



Efter at have fået pakket ud køre vi i ind til byen, det var blevet sent 20.45 og sulten var der, så ind et sted og spise, det blev kinesisk, rigtig god mad og en stor øl til. Vi var lidt trætte af den lange tur, så kl. 23 så vi dyner, vi skulle jo tidligt op, havde bestilt morgenmad kl.7,30, lidt snorken, lidt venden og drejen i sengen, men blev det vist til lidt søvn alligevel.

Naboens store Barnevelder.

Kl. 6,30 puslede den første og så var vi jo vågne og vi fik gjort os klar, jeg tog en tur ud i området omkring gården, det var en fin morgen, lidt tågedis lå over markerne og da man jo kunne høre hanegal, var man jo nysgerrig, så bevæbnet med kameraet gik jeg en tur. Vi havde set der var gæs på gården, så de fik et besøg.

Jeg fik set ude på marken hos naboen, stod der noget på en høj inde på marken, nysgerrig er man jo, så jeg forcerede diverse hegn, nogle med strøm i, men jeg kom da så tæt på at jeg kunne se hvad det var der stod på højen, desværre var der et tråd hegn på 2 meter og et strøm hegn, så det var op på tæerne for at se, jo det var en høne der stod på højen, en meget stor høne, en rigtig Barnevelder.


Jeg kunne se der gik andre dyr og spurt vores vært folk om hvad der ellers var inde hos hans nabo, han viste kun der var heste og noget andet fjerkræ, der var en del volierer, så noget må der havde været, jeg valget så at udsætte udforskningen til vi kom tilbage om aftenen, men fik taget lidt billeder af gården.
kl.7,30 var der morgenmad, med blødkogt æg og brød og så chokolade krymmel i steder for pålægschokolade som vi har i Danmark, lidt spøjst.


Chokoladefravet dalmatiner.


Kl. 8,00 gik turen så ud til udstillingen, det viste sig at det var i en stor hal i et industri område, som der muligvis bliver brugt til markeder.
Vi blev budt velkommen og efter lidt tid fik vi også anvist de bure vi skulle have vores dyr i, der var tilmeldt 290 dyr til udstillingen, så der gik lidt tid inde alle dyrene kom i burene, så vi gik lidt rundt og kikkede på, hvad de andre havde med.
Der var ikke kun silkehøns i hallen, Barnevelder, Brahma, Toppede Hollændere var der også med specialudstilling, kaniner i flere størrelser og racer, den lokal fjerkræklub holdt også hønsedag/udstilling, så der var nok at se på.



Dommer Frank ved at dømme
min sorte høne.


Efterhånden blev alle burene fyldt op med silkehøns og dommerne skulle begynde at dømme. Det er lidt specielt i Holland, dommerne får et bord og to stole, bordet til at skrive ved og en stol til dommerne og en stol til ham der skrive for dommeren, man flytte så bord og stole rundt i rækken af dyr efterhånden som man får bedømt dyrene i burene.

Folk stimler sammen omkring dommerne og snakken går. Opdrætterne spørger og andre interesseret spørger, dommeren forklarer skriveren hvad der skal stå på kortet, lidt anderledes end i Danmark, et sandt leben, men det så ud til at sådan var også hos de andre hønseracer og Kaniner.




Tværstribet krøllet gul dværg hane.

Det er altid spændende, at se hvad nu er kommet af nye farver og varianter, i år var der dalmatiner i sort, chokolade og tværstribet, gule tværstribet, gul tværstribet krøllet, chokolade i dværg, tværstribet chokolade, ja der var næsten ingen grænser for hvad der var af farver, mange af farverne får vi ikke til Danmark foreløbig, der er så lidt avls materiale.

Jeg var lidt spændt på mine dyr, for der var mange sorte silkehøns med skæg, havde jeg bare taget de blå i steder for. Nå, men nu var de sorte der og som det skred frem i rækken kom han da også til min hane, jeg havde jo gået og set på de andres og deres dyr var meget længere fremme i udviklingen og flere var færdig til udstilling og der stod så min halvfærdige hane.

Da dommeren så begynde på at kikke på min hane var jeg da så fræk at spørge ind til hvad han kikkede efter/på og han svaret meget fint på engelsk, vi fik en god snak om dyret og han forklarede de god ting og de lidt dårlige ting. Jeg syntes den havde en god fjerstruktur, men nej, når man kunne se den billegrønne farve på vingebuerne, så var fjerstruturen ikke god nok. Lyset kunne kastes tilbage og give den grønne farve og det måtte den ikke, så fik jeg lært det, eller var han godt tilfreds med hane og den fik G og 92 point.

Jeg lagde mærke til at dommerne på alle dyrene, strøg fingrene over ryggen, fra mellem vingerne og til haleroden, når han tog dem ud af burene. Det viste sig at hos flere dyr var ryggen skæv, det kunne ikke ses det ude fra, men der var en skævhed ved haleroden og flere af de sorte blev kasseret på grund af det, min hane havde det så ikke.

Citronfarvet dværg høne.


Hønerne fik også en tur og jeg spurgte ind til hvad han kikkede på og fik en god forklaring. De ville ikke stå rigtigt i buret, så han måtte jage lidt med dem, men eller syntes han der var ok dyr og de fik ZG og 93 point. Det skal så siges at der kun var et dyr med bedre point, en høne der fik 94 point ellers fik alle de sorte fra 91-94 point, hvilket ikke er ret meget, så mine dyr fik nok hvad de havde fortjent.
Mariannes dyr blev også bedømt og de fik vist 93-93 og et 0, 0 et for splitvinge, som der kunne diskuteres om, Marianne fik solgt signe dyr og fik byttet/købt sig til nogle andre dyr. Jeg satte mine dyr til salg også, men det blev for sent på dagen og de blev ikke solgt.




Marianne og Tina trækker lidt
frisk luft efter hønsedagen.


Dagen gik på hæld og kl. 16 var det slut. Vi fik pakket dyrene og vi fik udvekslet lidt krus med logo på og vi gav klubben lidt æggebægere og salt/peber sæt som de brugte til deres lotteri, lige med et var der hele overstået og udstilling var pakket sammen og der blev uddelt præmier til de 6 bedste dyr. Desværre var der ikke præmie til de danske dyr, men det havde været sjovt at være med.
Vi fik sagt farvel og på gensyn og kørte så fra udstillingen, vi ville lige kikke på byen inden vi skulle have aftensmad, der havde været stort markedet i byen, det var de ved at pille ned så vi gik så en tur rundt i byen, men alt var ved at lukke, så vi kørte tilbage til værelset for at slappe lidt af og snakke om hvad vi så skulle.




Efter kort tid faldt snakken på, at vi jo også kunne køre hjem, nu ville der nok ikke være så meget trafik, da var kl. 17,45 og det blev hurtig besluttet at vi kørte hjem over, så kl.18,00 kørte vi ud på motorvejen mod Danmark, der var næste ingen trafik og det gik fint med at komme hjem over, omkring kl. 23,30 landede vi i Kolding, fik skiftet bil og så gik det hjem over, kl. 02,30 var jeg hjemme, kasserne med dyrene blev sat i udhuset og så var det sengetid.

Tommy Andersen

Se flere billeder fra dagen under fotos.



 
Webmaster: Tina Ipsen Email:tina.hindborg.ipsen AT gmail.com udskift AT med @ Til toppen